2011.10.12.
18:24

Írta: edemo

A hetedik (platform) - Demokratikus Koalíció és MSZP koalíció

 

Az MSZP régen, mint egy nagy hajó. Ez akár egy vers kezdete is lehetne. Ebben a hajóban különböző termek vannak, különböző csoportokkal, amik igen közel állnak egymáshoz, azért vannak ugyanazon a hajón. A termeket nevezzük platformoknak, így el is jutottunk többé-kevésbé az MSZP belső rendszeréhez. A hat platform békésen megvolt és valószínűleg meg is lesz, mivel van egy norma rendszerük: a pártérdek magasabb szinten áll az egyes platformok érdekeinél.

Nemrégiben azonban megjelent a HETEDIK platform Demokratikus Koalíció Platformja néven melynek vezetője nem más, mint Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök (http://hvg.hu/video/20110922_gyurcsany_ferenc_demokratikus_charta). Hogy az MSZP mostani vezetőjével, Mesterházy Attilával mióta tart a "nem hívlak meg" illetve "nem megyek el" az általad szerezett rendezvényre verseny az egy régi sztori, aminek nem kell a politikában akkora jelentőséget tulajdonítani, mint amekkora feneket a sajtó kerít.

Különböző nézőpontból régóta cikkeznek elméletekrők a Demokratikus Koalíció (DK) kiválásáról ami mára már ténykérdéssé vált, ilyen például, hogy mártírt csinálnak-e Gyurcsány Ferencből azzal, ha kizárják a pártból vagy megróják belső pártbeli ügyek feltételezhető kiszivárogtatásáért stb.  Szerintem nem a múltbeli és feltételezett dolgok a fontosak, hanem a jövő, ami politikai (és főleg ellenzéki) szemszögből nézve a következő választásra datálódik.

A politika túl bonyolult ahhoz, hogy az "egységben az erőhöz" hasonló közhelyeket alkalmazzunk rá. Ha ez a két párt most okosan fog élni a helyzet adta lehetőségekkel és felismerik egymásban a partnert és a közös alapokat, a következő választáson jelentős szerephez juthatnak egy koalíciós megoldással. Azt ugyanis valószínűnek tartom, hogy a DK és az MSZP között nincs nagyobb nézőpontbeli különbség, mint a Fidesz és KDNP között, akik szintén koalíciós kapcsolatban állnak. Az összefogás összefügg a szavazat szerzéssel, így a Parlamentben elfoglalt helyek számával is, tehát lehetséges a közeli jövőben egy viccesnek hangzó, de annál komolyabb "MSZP és Demokratikus Kolaíció koalíciót".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr803298015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása