2014.03.04.
22:21

Írta: edemo

Könnyű kritika

Lehet kevesellni miniszterelnökünk és külügyminiszterünk jelképes kijelentéseit, de nem tehetünk többet. Kevés az aktív szereplő az ukrán helyzetben, aki tud és akar is érdemben reagálni.

 

Kép: Kyiv Post 

Tisztában vagyok vele, hogy Magyarországon választások előtt mindenki politológus lesz, gazdasági eseményekkor közgazdász és a viharos nemzetközi események bekövetkeztekor külpolitikai szakértő. Őszintén szólva ennek örülök is. Ilyenkor megmutatkozik, hogy az emberek mégsem annyira passzívak a politikával kapcsolatban és meglepően nagy arányban törekszenek az informáltságuk gyarapítására is.

Ugyanakkor meglepődve figyeltem, hogy nagyon sokan, nagyon élesen kritizálták a kormányt és a miniszterelnököt is, amiért késve nyilatkozott az ukrán helyzetről.
Tény és való, hogy már szinte minden mérvadó szereplő kifejtette véleményét az ügyben, de azt hiszem, hogy sokan elfelejtettek néhány dolgot. Az egyik az, hogy egy ellenzéki pártnak jóval kisebb a felelőssége egy ilyen helyzetben való megnyilatkozás kapcsán, mint a regnáló kormánynak, ilyenkor ugyanis nem, mint „a kormány”, hanem, mint „a magyar állam” helyezkedik egy bizonyos álláspontra. A másik, hogy az államok viselkedése nem feltétlenül a dolgok morális dimenziója mentén szerveződik (sőt… ).  Mint szomszédos országnak, lényegesen eltér a helyzetünk például Kanadától, akitől nagyon szép gesztus volt, hogy kijelentette: nem engedik az országba az ukrán kormány, menekülő tagjait. Az a „jó szomszédi viszony” forog most kockán, amit nagyon nehéz felépíteni és hihetetlenül könnyű lerombolni. Így tehát lehet kevesellni miniszterelnökünk és külügyminiszterünk jelképes kijelentéseit, de nem tehetünk többet, mint más ország: szóban elítéljük az agressziót, cselekvésre azonban nem vagyunk képesek ennek megakadályozása érdekében. Aki tehetne (ENSZ, NATO) megbénult (erről persze már elég sokan elmondták, hogy nem túl nyerő dolog vétójogot adni az ENSZ BT tagjainak), de felvetődik egy még fontosabb kérdés: jogunkban áll-e külső szereplőként beavatkozni? Nem lesz-e ugyanolyan elnyomás az eredménye az orosz kisebbség számára? Ki tud egyáltalán érvényt szerezni a nemzetközi jognak egy ilyen helyzetben?

Ezekre a kérdésekre különböző állami válaszok születnek és jelenleg nem állapítható meg, hogy melyik a jobb. El lehet ítélni az USA-t, amiért más ország belügyeibe avatkozik, de ne felejtsük el: ebben a játszmában már nem sok működőképes szereplő maradt azok közül, akiknek a valós képessége is megvan a hathatós intézkedésekre.

 

6 komment · 1 trackback

Címkék: nemzetközi jog Ukrajna ENSZ BT Éder Mónika Napolit nem tehetünk többet

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr385843724

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Könnyű kritika 2014.03.05. 08:13:01

El lehet ítélni az USA-t, amiért más ország belügyeibe avatkozik, de ne felejtsük el: ebben a játszmában már nem sok működőképes szereplő maradt azok közül, akiknek a valós képessége is megvan a hathatós intézkedésekre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.05. 07:22:45

Így van. Nem kell kormányszinten ordítani.

S=klogW 2014.03.05. 09:33:25

"El lehet ítélni az USA-t, amiért más ország belügyeibe avatkozik, de ne felejtsük el: ebben a játszmában már nem sok működőképes szereplő maradt azok közül, akiknek a valós képessége is megvan a hathatós intézkedésekre. "

Hagyjuk már ezt a hülyeséget: az USA sem grállovag.

mement 2014.03.05. 11:54:04

@S=klogW: Nem, valóban nem grál lovag, de egy két konfliktus kivéve (pl második iraki háború) az USA nak van ENSZ felhatalmazása, és a hadmüveletei lényegesen transzparensebbek mint a jelöletlen szovjet katonák.

mement 2014.03.05. 11:57:20

A magyar kormány amúgy nyilvánvalóan azért halgat, mert ha megszolalnának ugrana Paks, és a Kedves Vezető megalomán álmai. Érdekes mód ez a posztszovjet hazaáruló patkány 2008ban igencsak élesen kitudod kelni az Orosz agresszió ellen, és ha jól sejtem a posztoló sem azon a véleményen volt akkor, hogy a köldök nézegetés és a szarkenegetés a lehető legtökéletesebb diplomáciai reakció a szovjet restaurálási kisérletre.

Untermensch4 2014.05.07. 14:59:39

@mement: "egy ellenzéki pártnak jóval kisebb a felelőssége egy ilyen helyzetben való megnyilatkozás kapcsán, mint a regnáló kormánynak, ilyenkor ugyanis nem, mint „a kormány”, hanem, mint „a magyar állam” helyezkedik egy bizonyos álláspontra."

Canári47 2014.09.28. 08:33:48

Minden civakodásnak csak a határok vissza rendezése hozna megoldást és a jó szomszédság érdekében ezt hangsulyozni is kell,hiszen azt a szomszédaink is tudják,h.nem jogerös és nem végérvényes az elkobbzott magyar területek rendezettsége !!!
süti beállítások módosítása