2012.03.18.
11:14

Írta: edemo

Esztergom, mint jelkép a március 15-én elhangzott beszédek alapján

Összesen öt beszédet hallgattam végig a Széchenyi téren a szép márciusi időben. Ami elsőként érdekes volt, hogy nem a szokásos Polgármesteri Hivatal előtti helyszínt választották a szervezők, hanem a tér egy viszonylag kis részét határolták be a színpad elhelyezésével.

Szó se róla, a szabad terület jócskán megtelt, főleg az idősebb korosztály képviseltette magát piros sálakkal, piros kardigánokban.

A felvezető beszéd szerint Esztergom annak a jelképe, hogy érdemes az embereknek saját kezükbe venniük a sorsukat, bár erre rájönni Esztergom lakosságának 10 évébe telt.

Egyrészt ez az állítás helytálló, mivel valóban Tétényi Éve független polgármester vette át a polgármesteri posztot, ugyanakkor egy ünnepi megemlékezésen ritkán szokták az adott helyszín politikai felelősségét firtatni, hiszen nem ez a beszéd célja, hanem az 1848-as szabadságharcról való megemlékezés. (Hozzátenném, hogy a beszédekben erről esett a legkevesebb szó!).

Mesterházy Attila már megszokott stílusában inkább kevésbé nagyra törő vágyakat és célokat fogalmaz meg, inkább a tényszerűségre törekszik. Ezúttal is felsorolt pár ilyet a tönkretett esztergomi intézményekről, csakhogy ebben a Fideszes városvezetés felelősségen igencsak vitatható, tehát ez egy kissé mellélövés volt a részéről, dehát egy pártpolitikusnak a célja, saját érveinek történésekkel való alátámasztása. Ezek után felemelte szavát március 15 kisajátítása és megcsúfolása ellen, valamint nem tűri, hogy Orbán kioktassa hazafiságból. Beszédében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetből a demokraták összefogása a kivezető út. A beszéd főmondata szerintem az elkövetkezendő választásról szóló mondata: "2014 az egységes magyar nemzet újjászületésének éve lesz". Ebben szintén megfigyelhető, hogy csak egy nagyon gyenge utalás van arra, hogy ők fogják ezt megteremteni, de választási győzelmet közvetlenül nem jósol meg. További nem a civilek általi lezárást választotta ("lesz még magyar köztársaság"), holott ez az MSZP-nek is nagy szívfájdalma, hogy Magyarország lettünk és nem pedig Magyar Köztársaság. (Az Alaptörvény Alapvetéseinek A) és B) bekezdése foglalkozik ezzel www.kormany.hu/download/0/d9/30000/Alapt%C3%B6rv%C3%A9ny.pdf)

A következő felszólaló a Civil hetes, független esztergomi lap létrehozója volt. Köszönetet mondott az éhségmenetér (= Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket mozgalom), akik Brüsszelbe mentek el az Európai Parlamentbe (Göncz Kinga meghívására), ezzel képviselték egész Magyarországot, ezzel pedig párhuzamba állította a Tétényi Éva és szimpatizánsai általi helyi összefogást, ők ugyanis Budapestre meneteltek.

Őt Komjáthy Imre követte, a fent említett Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket mozgalom vezetője. Szintén egy párhuzammal kezdi, mely szerint ő is egy bűnös városból jött (Miskolc), felhívta a figyelmet a helyi akciókra és az önszerveződésre, ám beszédéből és annak ordibáló stílusából inkább egy "nyakra lépős" felelősségre vonás jött le a beszédből, amit szerinte addig kell csinálni, amíg "ha a vasárnapi húsleves fölé hajolnak, abból is azt olvassák ki, hogy Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket!"

A beszédekről összességében annyi mondható el, hogy egyik sem hozta meg a 60 éves átlagkorosztály forradalmi hangulatát, de hősiesen végig állták a beszédeket, melynek elején síppal megjelent egy maréknyi Jobbikos, egyik tagja azt kiáltotta, hogy "sosem volt neked nemzeti érzésed". A hírekben olvastam, hogy ezen maréknyi emberből egyet elállítottak.

A tömeg szélén pedig kisebb kerülőt kellett tennem, ugyanis egy piros kardigános néni  mindenféle szitkokkal próbálta elkergetni az őt lefényképező ifjú urat és a tettlegességtől csak néhány jelenlévő tartotta vissza.

A beszédek kiemelt részéből tehát kitűnik, hogy a baloldal és függetlenek, a jelenlévő pár száz emberrel nem fogják nagyban átszabni Esztergom eddigi arculatát (már koruknál fogva sem) és ők sem piedesztálra emelve tisztelik Esztergomot, amiért a választásokon új polgármestert választott meg a régi helyett, ezzel jócskán, de nem döntően átszabva az addigi politikai struktúrát. Valószínűnek tartom, hogy e gyengécske baloldali jelenlét nem fogja olyan szinten kitölteni a hatalmi űrt Esztergomban, ami a képviselő testület és polgármester között keletkezett, hogy kibillentse a város szekerét a sárból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr364323483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása