2013.11.08.
15:55

Írta: edemo

Mesterházy mankója vagy az MSZP Központi Bizottsága ?

Gyámság vagy megerősítés a belső tanács? A szocialistáknak megfontolt lépésekre van szükségük, semmit sem kizárva, mindent mérlegre téve cselekedni. Ez a megoldás, csak ideiglenes lesz.


Kép: Népszabadság Online

 

 Miután kirobbant a bajai videó és annak háttere, újabb belső ellentmondásokba kerültek önmagukkal, lépéskényszerbe kerültek. A párt ismét sebet kapott, amit egyelőre nem tudnak megnyugtató módon orvosolni, ugyanakkor próbálja a belső egység látszatát fenntartani. Mesterházy nem fogadta el Török Zsolt szóvivő lemondását, ami egyébként egy igen szép gesztus volt tőle (bár nem zárható ki az sem, hogy számított az elutasításra és a későbbi tisztára mosást könnyíti a benyújtott lemondás).

Nem gondolnám, hogy Mesterházy pártvezetőként ne lenne akkora stratéga, hogy eltűrje a tanácsadó testület téblábolását és beleszólását minden ügybe. Ennél sokkal valószínűbb az a nézet, hogy ő maga kezdeményezte a testület felállását, ezzel is egyfajta szűk, belső, egyeztető fórumot kialakítva.

 A felállított tanács, ami a párt elitet foglalja magában, egy fajta legitimációs többlettel bírhat, ám ez nagy valószínűséggel az egyes ügyekben való döntést nehezíti, lassítja akármilyen mértékű "beavatkozás".  A szocialistáknak viszont nem gyors reakciókra, hanem megfontolt lépésekre van szükségük; semmit sem kizárva, mindent mérlegre tenni és nem reflexből cselekedni. Szerintem ez a nagy feladat, amire a pártnak fel kell készülnie: felülmúlni önmagát, eltérni a régi dolgoktól, véleményem szerint ez lehet a legesélyesebb módja egy sikeres választási szereplésnek. Hogy mit hoz a belső tanács a fent vázoltakon túl, bizonytalan. Esélyesnek látom a pozitív kimenetelt, ugyanakkor tudjuk: egy pártban természetellenes, ha nem egy vezető van (aki tiszta formában felelős a meghozott döntésekért, egy tanács esetében ez kevertebb felelősséggel jár), ezért ez csak ideiglenes megoldás. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr925620939

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházy mankója vagy az MSZP Központi Bizottsága ? 2013.11.11. 17:39:02

Nem gondolnám, hogy Mesterházy pártvezetőként ne lenne akkora stratéga, hogy eltűrje a tanácsadó testület téblábolását és beleszólását minden ügybe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása