2014.11.18.
16:13

Írta: edemo

„A korrupció az, amiből mi kimaradunk”… vagy mégsem?

Ki meri kijelenteni magáról, hogy minden esetben szilárdan elutasított és a jövőben is elutasítana egy olyan dolgot, amiből önmagának vagy közvetlen ismerőseinek haszna származhat?

 korrupt_110518_500.jpg

 Kép: mfor.hu

Miközben zajlanak a tüntetések a NAV korrupciógyanús ügyei miatt, jogosan merül fel a kérdés: Mit nevezünk egyáltalán korrupciónak?

A korrupció, jellegét tekintve nagyon hasonló fogalom, mint a demokrácia. Szinte mindenki mást ért alatta. Egyesek szerint a korrupció lekorlátozódik a politikai és gazdasági elitek tevékenységére (ők kb. az a réteg, akik az utcákon adnak hangot a nemtetszésüknek mostanság).

 

Mások szerint a korrupció mindenütt létező jelenség, társadalmi helyzettől függetlenül. Vegyük példaként egy álláskereső helyzetét, aki ismeretsége révén kap meg egy munkát. Nem kérik számon rajta a többi pályázótól elvárt kompetenciát. De vehetjük például a buszsofőrt, aki nem ad jegyet, de olcsóbban elvisz a kívánt helyre. Vagy egyes iskolákba könnyebben felveszik a vagyonosabb szülők gyermekeit, ez talán nem korrupció?

 

Ha jobban belegondolunk, napi szinten találkozunk ilyen vagy hasonló jelenségekkel, amit ugyan zokon veszünk, de nem bánjuk különösebben, mert mi is hasznot húzunk belőle. Ki meri kijelenteni magáról, hogy minden esetben szilárdan elutasított és a jövőben is elutasítana egy olyan dolgot, amiből önmagának vagy közvetlen ismerőseinek haszna származhatna?

 

Az okokról és cselekvési alternatívákról rengeteg terv született, de sehol sem sikerült azt elérni, hogy teljes mértékben eltűnjön ez a hosszú távon káros, ám rövidtávon kifizetődőnek tűnő jelenség. Egy dologban viszonylag nagy a megegyezés a korrupciót vizsgáló tudósok között: a „túl sok állam” mindenképp károsan hat rá, de akkor miért az államtól várják rá a megoldást? Miért korlátozná önmagát? Egyáltalán ki az állam? Sajnos az állam mi magunk vagyunk. Mi választunk, mi dolgozunk, mi adózunk, vállalkozóként keressük a kiskapukat, mi bliccelünk a tömegközlekedésen és mi várjuk, hogy segítsenek rajtunk. A mi pénzünket fordítják jó vagy rossz célokra, vagy számunkra jónak vagy rossznak tűnő célokra.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: korrupció Éder Mónika Napolit

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr666913409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: „A korrupció az, amiből mi kimaradunk” – vagy mégsem? 2014.11.18. 16:52:01

Ki meri kijelenteni magáról, hogy minden esetben szilárdan elutasított és a jövőben is elutasítana egy olyan dolgot, amiből önmagának vagy közvetlen ismerőseinek haszna származhatna?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása