2013.02.05.
15:11

Írta: edemo

Ha menni kell, hát menni kell

A küszöbön lévő választás és az Együtt 2014 hívó szava végleg elvágta az LMP belső csatározásait, de ezzel végül mindenki nyert.



 

Az LMP működését mindig beárnyékolta az „újjá alakult SZDSZ” és hasonló felhangú megjegyzések, amit verbálisan ritkán utasítottak el az egyértelmű jellegi azonosságok miatt, de a különbségek is mindvégig jelentősek voltak, például, hogy az LMP a legkisebb pártként sem kívánt közös platformra lépni senkivel. Most azonban megváltozott a helyzet. A küszöbön lévő választás miatt és az Orbán-kormánnyal, mint közös ellenséggel szemben való kollektív összefogás ürügyén, melynek a kilépő tagok részesei kívántak lenni, ellentétben az LMP-vel, akik ennek módszerével nem értenek egyet.

Az eddig is instabilitás jeleit mutató LMP párton belüli kötélhúzásának húzd meg – ereszd meg alkuit az Együtt 2014 mozgalom hívó szava vágta el végleg. 

Mivel az Együtt 2014-nek sikerült becsatornáznia jó néhány csalódott vagy átpártolt választópolgárt az elmúlt hónapok alatt, aki akkor is kitartott volna mellettük, ha az LMP-nek semelyik része nem csatlakozik hozzájuk, így veszteni valójuk nem volt. Ugyanakkor valószínű, hogy a csatlakozó Párbeszéd Magyarországért platform tagok nem visznek sok szavazatot az új házhoz, tehát ez egyrészt ez egy zéró összegű játék, másrészt ezt jócskán árnyalja például a vitathatatlan érdemeket szerző Karácsony Gergely személye.

 A kampány kezdete előtt úgy tűnik, hogy a „maradék LMP” kisebb veszteségekkel, de hozni tudja a 2010-es választásokon produkált eredményét, legalábbis látszólag van rá lehetősége. Ilyen szinten tehát megmaradt minimálisan szükséges támogatottsága.

 Az LMP-ben maradó Vágó Gábor egyenesen azt mondta, hogy vissza kéne adni mandátumaikat a távozóknak. Ez érthető elvárás lenne, mivel az LMP programjának megvalósítása mellé tették le az emberek a voksukat, nem pedig egy újonnan alakuló mozgalom mellé, ami mást akar és máshogy, így nem annak a programnak a megvalósításának buzgolkodnának.

Az LMP azért fog győzni, mert megmarad a 2010-es önképénél, ami egyfajta stabilitást is jelenthet a választópolgároknak, amennyiben ügyesen mozgósítja  szavazóit, jövőre is bejuthat a parlamentbe;  A platformosok sikerének valószínűsége ennél egyértelműbb, hiszen támogatottságuk minden felmérés szerint felül múlja a Lehet Már a Politikáét és erejében és taglétszámában is gyarapodva tud neki vágni a kampány tervezésének.

A szakadással végül is mindkét alakulat jól járt: az LMP végig ment egyfajta öntisztuláson (eredeti szándéka ellenére), az Együtt 2014 hogy egy kardcsapással vetett véget az LMP belső csatározásainak leválasztva a pártról a számára fontos „elemeket” (a régi LMP 10 százalékát ), így újabb jelentős politikusokkal gyarapodott a mozgalom is.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: platform öntisztulás LMP Párbeszéd Magyarországért gyarapodott

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr235064094

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha menni kell, hát menni kell 2013.02.05. 18:39:01

A küszöbön lévő választás és az Együtt 2014 hívó szava végleg elvágta az LMP belső csatározásait, de ezzel végül mindenki nyert.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása