2011.10.01.
14:38

Írta: edemo

Lehet-e lázadás Gyöngyöspatán?

 

 

Gyöngyöspata már egy ideje a magyar kisebbségi kérdés egyik sarokköve. Az előzményekkel mindenki tisztában van, de csak a tények kedvéért: Jelentős roma és magyar lakossága közötti konfliktus oka a magyar lakosságot érő atrocitások különböző formái így például lopások, személyüket sértő megnyilvánulások miatt is került a középpontba. Ilyen állapotok mellet mondhatni természetes módon a kormány által nem kezelt probléma a Jobbik malmára hajtotta a vizet, akik az időközi választáson egy (a többiekhez képest) erős kampánnyal felhatalmazást kaptak Juhász Oszkár személyében a város vezetésére. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület már csak hab volt a tortán, most ennek jogosságával és jogtalanságának dilemmájával nem kívánok foglalkozni.

Mivel a Jobbik egy újabb városban bizonyult megfelelő orvosságnak a bajra (jellemzően olyan településeken van erőteljes Jobbik jelenlét, ahol a lakosság kisebbségei közt éles a törésvonal) a kormány felkapta a fejét és ő is, amolyan válasz reakcióként a Belügyminisztérium által elindította a Start névre "keresztelt" közmunka-mintaprogramot, melynek keretében 40 ember Gyöngyöspata határában kapott munkát napi 8 órában nettó 60 600 forintért. A jövedelem várhatóan csökkenni fog (jövőre 47 000 forint). Célja az ott élő romák foglalkoztatása, "lekötése". Hogy lehet mindezte elérni? Ha hasznosnak érzik az általuk végzett munkát. Ez az, ami Gyöngyöspatán hiányzik.

 

Feladatuk a 16 hektáros önkormányzati terület facsemetéktől, bozóttól való megtisztítása baltával, kézifűrésszel stb. a probléma viszont az, hogy semmilyen gyors hasznosítása célja nincs a területnek, így viszonylag rövid időn belül újra kell majd kezdeni a munkát, ezért rabszolgamunkának érzik az ott dolgozó romák.

 

A probléma másik része a nem megfelelő munkakörülmények. A munkások szállításának és kulturált illemhely használatának hiánya. De adottak-e ezek a körülmények ma mindenhol? Ebben egyáltalán nem vagyok biztos. A növekvő elégedetlenség, esetleges felkelés, sztrájk, tüntetés stb. újra elindíthatja azt, ami már néhány hónapja tart. Újabb Jobbikhoz közel álló csoportok aktivitását, amivel a romákat próbálják korlátozni.

 

Nem azt mondom, hogy ezen a példán felbuzdulva most mindenki rohanjon a munkavédelmi felügyelőkhöz. Tény, hogy nem egészséges és nem is túl kifizetődő ilyen körülmények között embereket foglalkoztatni, mert a munkamorálra is nagy hatással van (talán ennek is következménye, hogy a közmunka során használatra kapott fűnyíróból autóba töltik át az üzemanyagot). Az már másik kérdés, hogy a fent említett egyént kizárták a közmunka programból, így 3 évre kizárták a közfoglalkoztatásból és a bérpótló juttatásokból. Ez egy ok-okozati lánc: talán érdemes lenne az agráriumban foglalkoztatni őket. Szántani és vetni mégis jobb, végig nézni, ahogy kikel az általuk ültetett növény. Esetleg kevesebb pénzért, de a megtermelt áruval kiegészítve megfizetni őket.

 

A legnagyobb problémát abban látom, hogy van egy jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkező ország, ahol parlagon hevernek a területek, jó részükről az állam maga sem tud, hiszen a telekkönyvi felmérések torzak és hiányosak. Az erdőgondozás viszont egy

 

megoldható és jóval könnyebben áthidalható probléma, amit gépekkel töredéke annyi idő és pénz befektetése alatt megoldható. Viszont egy alacsonyan foglalkoztatott, kisebbségként számon tartott csoport alkalmas lehet egy ilyen jellegű munka elvégzésére. A lényeg, hogy számukra is megérje reggel elindulni. Dolgozni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr233269976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása