2011.11.21.
18:57

Írta: edemo

2/2 A második kerület második fordulójáról és előzményeiről

A múlt hét vasárnapi időközi országgyűlési képviselő választás egy nagy kérdésre is választ adott, legalábbis egyes nézőpontok szerint: tudna-e újra kétharmadot szerezni a Fidesz még ilyen ájemefes, ebadós, ügyvéd nélküli kihallgatásos időkben is?

Kissé túlspilázott dolognak tartom, hogy ilyen jellegű következtetéseket vonjunk le egyetlen kerület eredményeiből. Érdemes figyelembe venni például, hogy a Fidesz nem "meghódította" új erőként, először a második kerületet. A választásra azért került sor, mert az addigi Fideszes Balsai Istvánt, a kerület volt képviselőjét, alkotmánybíróvá választották, így a megüresedett mandátumnak új gazdát keresnek.

Az első fordulót 2 szempontból tekinthetjük eredménytelennek, az egyik nézőponttól függő: egyrészt egyik képviselő jelöltnek sem sikerült elérnie az 50%+1 szavazatot, így ezt tekinthetjük eredménytelenségnek. Az ellenzéki pártok viszont a 39%-os részvételi arányt is eredménytelennek, sikertelennek stb. titulálják, ami lássuk be nem olyan eredmény, aminek láttán a szívéhez kap az ember, tehát ennek mélyrehatóbb elemzésétől is eltekinthetünk. A második forduló biztosan el fogja dönteni (valószínűleg meg fogja erősíteni) az első fordulóban győztes Láng Zsolt eredményét.

Ami viszont a háttérben zajlik és szerintem a legérdekesebb az MSZP és LMP közti visszalépés vagy vissza nem lépés kérdése. Érdekes módon sem Lévai Katalin, sem Karácsony Gergely nem tette le a kisesküt, hogy lemond a másik javára a második fordulóban. Felmerült ugyan, hogy "ha reális az esélye" Láng Zsolt "megszorongatására" visszalépne Karácsony Gergely, de lássuk be, hogy az 52%-os Fideszt nem tudja "megszorongatni" a 24%-os MSZP + 15%-os LMP, mert az összesített eredmény még bölcsész matekkal is gyenge 40%, ami jócskán elmarad a Fidesz első fordulós eredményétől. Éles és feszülő konfliktust tehát nem látok a két ellenzéki párt között, inkább túlmediatizált dolognak mondanám.

Érdekes tény az is, hogy Lévai Katalin már nem tagja a szocialista pártnak, az MSZP csak beállt mögé, de valószínűleg ebből csak előnye származott, mivel egy párt mögött többnyire könnyebben boldogulnak a politikusok, mint függetlenként, minden esetre egy igazán tehetséges ember mögé sikerült www.levaikatalin.hu/ felsorakozniuk.

A Jobbik eredményét illetően nem beszélhetünk kirívó jelentőségű dologról, hiszen ez nem az ő terepük. Sem a kisebbségi ellentétek nem jellemzőek erre a kerületre, sem a Jobbik által folytatott politikára való fogékonyság. A JESZ, mint MDF utódpártja inkább egyfajta próbát tett/tesz, amin egyelőre úgy fest, hogy nem remekel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr663401708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása