2012.01.29.
20:28

Írta: edemo

LMP: ami volt és ami lehet(ne)

Schiffer András lemondása után Jávor Benedek veszi át az LMP frakció vezetését, aki jelenleg az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke. Sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte az emberek közé kell vinni a politikát, mivel a kormány formálissá tette az Országgyűlésben végzett munkát.

Vegyük csak sorra a főbb eseményeket. Az LMP nem sokkal a parlamenti küszöb felett produkált eredményével bejutott a Parlamentbe. Jó ellenzékihez méltóan kezelték a helyzetet, javaslataikkal és észrevételeikkel építően járultak hozzá a törvényhozás működéséhez. Természetesen voltak kisebb-nagyobb megmozdulásaik a parlamenten belül (http://www.metropol.hu/images/1325086769_lmp_frakcio_leragasztott_szajjal.jpg)
 és azon kívül is (http://static4.origos.hu/i/1112/20111223-lmp-demonstracio-a-parlament-elott6.jpg). Ezt követően  hirtelen jött a bomlás időszaka: január elején Kaufer Virág bejelentette, kilép a parlamenti munkából, ugyanakkor távolabbról, de segíteni kívánja az LMP-t. Ezután pár héttel Schiffer András bejelentette: minden LMP-s pozíciójáról lemond, egyedül képviselői mandátumát tartja meg.

Valljuk be Schiffer nem volt az a tipikus vérmesen politikus, mint pl.: Cohn-Bendit. (http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2011/04/cohn_bendit.jpg) Sőt, azt is meg merném kockáztatni, hogy nem volt eléggé rátermedt, ugyanakkor egy emblematikus személy volt. Számomra mindig is hozzá tartozott a higgadt viselkedése ahhoz a politikához, ami a pártot jellemezte. Az ő idején hirdették meg az Új ellenállást, ami egy megfoghatatlan, szimbolikus védjegye lett a pártnak, de valójában még senkiben sem fogalmazódott meg, hogy hova tart és mi tartozik bele a mozgalomba? Lehet-e Új ellenállásnak érteni a passzív ellenállást? Csak párttagokra vonatkozik vagy minden ellenzékire?

Lényegében tehát elmondható, hogy az LMP eddig is próbálta más irányba elvinni a politikai kultúrát, de ez a mai viszonyok között tapasztalhatóan nem játszik. Egyrészt azért nem, mert a demonstrációikat vagy más szervezetekkel együtt tartják(http://www.mon.hu/lmp-demonstracio-az-mszp-szolidaris-a-tuntetokkel/1869690) vagy olyan megmozdulásokkal, amikre az ember ugyan odakapja a fejét a híreknél, viszont, amikor az utcán elhalad mellettük egyszerűen hülyének nézi őket a többség és ez itt a baj: az eddigi Új ellenállásos akciók nem tudnak maguk mögé egyre nagyobb bázist kovácsolni, mivel azok egy zárt csoportnak, a párttagoknak és erősebben támogató szimpatizánsoknak szólnak. Az utca embere pedig, a bizonytalan szavazó bázis megragadása ezzel éppolyan sikertelen marad.

Ugyanakkor korai lenne még az LMP-t temetni. Jávor Benedekkel az élén talán egy új arcát ismerhetjük meg, de a magyar politikai kultúra szabályait és szokásait tiszteletben tartva ajánlott cselekedniük. Az ugyanis megmutatkozott az utóbbi hetekben is, hogy az emberek hajlandóak az utcára vonulni, ha valóban közösségi dolognak és hatásosnak érzik jelenlétüket. Az LMP baja viszont épp az, hogy nincsenek megosztó témáik a programjukban, ami mellett hosszú távon harcolni tudnának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr523971980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása