2011.10.22.
10:54

Írta: edemo

Októberben marad a kétharmad - Közhangulat és pártpreferencia alakulása októberben

A választások óta eltelt tizenhatodik hónapban a Fidesz még mindig vezeti a választókorúak körében végzett népszerűségi felméréseket – állítják a Századvég és Nézőpont intézetek.

  Ezzel szemben az MSZP nyílt titka az a törekvés, hogy váltópárt lehessen, az eredmények alapján csupán illúziónak tűnik, ugyanis eredménye a Jobbikéval vetekszik, sőt a Nézőpont Intézet felmérése alapján le is hagyja az újonnan parlamentbe került párt támogatottsága.

  Az LMP még mindig a parlamenti küszöb felett van, támogatottsága némileg nőtt, de nem kiugró mértékben, így a változás nem számot tevő.

  De mégis hogy lehet az, hogy az NRC Piackutató által netpolgárok körében végzett felmérés többsége szerint rossz irányba mennek a dolgok ma Magyarországon? A két adat első ránézésre merőben eltér, mindkét felmérés mást mért. A közhangulat felmérést az internetezők körében mérték, ami egy szűkebb szubkultúra, míg a másik kérdéskör telefonos megkérdezéssel mérte fel a párt preferenciákat. A kettő között ugyanakkor mégis lehet összefüggés.

  A legérdekesebb adat a teljes népesség körében végzett felmérésből tűnik ki, ugyanis a válaszadók majdnem háromnegyede vagy a jelenleg parlamenten kívüli pártokra vagy egyáltalán semmilyen pártra nem szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. A felmérés tehát erősítette az apolitizálódás terjedésének tézisét. Az emberek próbálnak távolodni, elzárkózni a politikától, így ez erős összefüggésben lehet az internetes közhangulattal, ami szintén negatív képet fest a dolgok jövőbeli irányáról. Ez érthető, hiszen a Fidesz-KDNP kormánya aktívan beleszól a polgárok hétköznapi életébe, ami olyan erős negatív tapasztalatként hat az emberekre, hogy azt a szükségesség érvei nem igazán hatják meg. Mindezekre persze a relatívan gyenge ellenzék próbál rádobni még egy lapáttal és a saját malmára hajtva a vizet, például a VIII. kerületi hajléktalan ügyet, amit nem kell feltétlenül egy mocskos és erőszakos kitelepítő hadjáratnak tekinteni, a téli fagyok beköszöntével ugyanis nem hátrány, ha tető van az ember feje felett.

Így tehát felesleges és semmit mondó lenne azt állítani, hogy csökken a kormány kétharmada, ha más szempontokat is figyelembe véve ezt megismételhetnék, például a töredékszavazatokkal újra megszerezhetné azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napolit.blog.hu/api/trackback/id/tr103321544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása